27
Сен
0

PRIMETIME: Мнение Виталия ХотногуА как же — «Мафия бессмертна!»?

Автор: Виталий Хотногу, редактор ziuadeazi.md

Pe 25 septembrie a.c., în cadrul emisiunii PRIMETIME, transmisă în direct pe pagina web a Agenţiei de ştiri OMEGA, am avut marea plăcere (de ce plăcerea a fost mare voi explica mai jos) să îl urmăresc pe Sergiu Mocanu, care de la un timp se declară înverşunat luptător cu mafia moldovenească.

Domnul Mocanu nu a fost singurul invitat al emisiunii, fiind asistat de Consilierul comunist în Consiliul Municipal Chişinău şi comentator politic – Victor Gurău.

Prestaţia lui Victor Gurău, care este cunoscut prin poziţia sa ostilă faţă de componentele actualului arc guvernamental, nu a fost una strălucită, domnia sa fiind pus extrem de des doar în situaţia de a confirma spusele d-lui Mocanu.

Domnul Mocanu, adevărat luptător pentru o cauză nobilă (exterminarea mafiei naţionale o pot considera o cauză nobilă), nu a ezitat să aducă aminte celor care urmăreau în direct emisiunea cine, după părerea sa, este de vină pentru toate relele din această ţară şi a dat chiar şi nume.

Au primit-o toţi. Comunişti, liberali, liberal-democraţi şi democraţi, toţi liderii partidelor reprezentative au fost învinuiţi de apartenenţă la Mafie, într-un fel sau altul. Evident că cea mai mare atenţie a fost acordată actualului Prim-vicepreşedinte al Parlamentului, vicepreşedinte PDM — Vlad Plahotniuc. Ceva caracteristic lui Sergiu Mocanu.

Şi ce are Cahul cu mafia naţională?

Urmărind emisiunea în direct, nu am scăpat ocazia de ai da o întrebare domnului Mocanu, care apropo este originar de la sudul ţării. Întrebarea suna în felul următor: «Domnul Mocanu, Mişcarea Antimafie presupun că «luptă» cu mafia din întreaga ţară şi nu doar cu cei din Chişinău. Având în vedere că la Cahul, organizaţia domniei sale tot are un oficiu, aş vrea să întreb: care persoane din Cahul fac parte din ceia ce numeşte dumnealui mafie? Dacă există evident».

Logica era simplă: dacă domnul Mocanu şi părtaşii săi luptă cu mafia şi având un oficiu în Cahul rezultă că ei luptă şi cu mafia din Cahul. În calitatea mea de simplu jurnalist local aş fi vrut să aflu cine, după părerea «supremului» luptător cu mafia, face parte din această castă atât de periculoasă pentru ţară.

«Ion Butmalai, mâna dreaptă a lui Filat» a fost răspunsul d-lui Mocanu, care a evitat să dea alte nume în cadrul acelei emisiuni (mi s-a creat impresia că dumnealui nu cunoaşte altele) şi a promis că va spune mai multe peste două săptămâni, în cadrul unei emisiuni la Cahul.

Nu am fost surprins să aud numele Ion Butmalai de la liderul Antimafia, şi nu din cauza că acesta ar face parte din vre-o structură mafiotă ci pur şi simplu e cel mai cunoscut nume de Cahulean în Moldova. Să nu uităm şi de imaginile video plasate pe youtube care au cam şifonat imaginea d-lui Butmalai.

Cel mai straniu e că în două săptămâni, domn Mocanu va participa la o emisiune în Cahul. De ce straniu? Cahul nu are televiziune locală în sensul normal al cuvântului şi chiar nu pot deduce cine şi în cadrul cărei emisiuni l-a invitat pe Mocanu să vorbească despre mafia locală. Dar cine ştie, posibil că în acest timp să apară vre-o organizaţie media nouă pe piaţa locală sau e vorba despre o tentativă nereuşită de a băga în «boală» mafioţii din Cahul. Un fel de «Eu vă cunosc! Staţi să ajung la Cahul».

În orice caz straniu. Mai ales că pe toată perioada emisiunii, domnul Mocanu s-a comportat drept un exemplar candidat la funcţia de deputat în Parlament care la fiece întrebare revenea la subiectul principal: cât va fi de bine când va câştiga partidul său în alegeri.

Câteva cuvinte despre titlu:

«Мафия бессмертна!» o celebră expresie dintr-un film sovietic care reprezintă, după mine, un adevăr incontestabil, un fel de axiomă a vieţii.

Înţeleg perfect acţiunile domnului Mocanu şi a membrilor partidului său: au identificat un duşman extern şi toate acţiunile sunt îndreptate spre exterminarea lui. Pentru domn Mocanu acest duşman este Mafia.

Însă «Мафия бессмертна!» şi aceasta indiferent de oamenii care compun aşa numita mafie. Ideea, modul de organizare, reguli de selectare, modalitatea de excludere din rânduri rămâne aceiaşi indiferent de timp, indiferent de organizaţie.

Conform DEX, «Mafia — Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune și care îşi apără reciproc interesele (meschine)» astfel sub incidenţa acestei definiţii poate cădea orişice grup de persoane ori instituţii. Parlamentul, Guvernul, consiliile raionale şi orăşeneşti etc. şi nu doar instituţiile statului dar şi organizaţii din diferite domenii pot fi clasificate drept «Mafie» căci «interesul meschin» reprezintă o chestiune foarte subiectivă.

Tot aici pot fi incluse şi partidele politice, chiar cu denumirea de Anti…, de ce nu?

La final, sunt foarte curios să aud şi alte nume ai oamenilor Mafiei care trăiesc şi activează în Cahul. Cu acest scop, sper să primim o invitaţie, chiar şi în calitate de spectator, la emisiunea la care va participa în Cahul domnul Sergiu Mocanu.

Источник: ziuadeazi.md

Источник: omg.md

Понравилась новость или статья?
Подпишитесь на наш RSS канал и Вы будете получать все последние новости.

Комментарии закрыты.


webmaster@obzormd.com